På nattbordet, gitt!

Å få havne i denne spalten var gøy. Undertegnede ble intervjuet om hva jeg har på nattbordet. Der var det en del bibliotekbøker fra her og der. Blant annet er det referert til noen Bing & Bringsværd-bøker. Det er ikke de samme bøkene det er lang ventetid på i Oslo. Disse var gjemt bort fra «kasseringsspøkelset» fordi bibliotekaren i Lødingen ikke hadde hjerte til å kassere dem selv om de ikke var lånt ut på veldig lenge. Dermed lånte jeg to, for den skriveduoen kjenner jeg for lite til.

Hele intervjuet ligger her: http://www.dn.no/etterBors/2016/04/04/2153/P-nattbordet/jo-straube

 

Morgenbladet, igjen

Denne gangen var det Kari Pålsruds lille bokdepot som fikk spalteplass i Morgenbladet. Sist var det gamle avisbind, nå gymsal med bibliotektjeneste, butikk og post. Hyggelig å kunne komme med subtile bidrag i bibliotekdebatten. 

Morgenbladet 18.mars 2016

 

Ny tur i nord

Min gamle fotolærer John Stenersen, som har startet opp Lofoten Internasjonale Fotofestival (LIFF), inviterte meg nordover for å vise bilder fra både Myanmar og bibliotekprosjektet.

Da var det lett å lage en litt større tur av det. Først besøkte jeg min gode venn Kristian Bålsrød i Bø, som endte med å skrive en sak om meg (kremt!) for Yderst, lokalmagasinet for Bø i Vesterålen, før jeg kjørte innom en rekke bibliotek på vei til Lofoten.

Yderst-oppslag. Saken kan du lese i nettversjon her.

Yderst-oppslag. Saken kan du lese i nettversjon her.

LIFFs nettsider, link her:

LIFFs nettsider, link her:

På LIFF skulle det snakkes engelsk. Det var krevende, men en god øvelse. Og for en hyggelig festival! Et lite utvalg med fantastiske fotografer. Vi hadde noen fine dager med badstu og bading, i tillegg til inspirerende foredrag og samtaler. Jeg kom meg også på en topptur med turdronninga Kristin Folsland Olsen. Lofoten leverte igjen!

For min del var det også en sirkel som ble sluttet. Det var i Kabelvåg, hvor festivalen er, at jeg begynte på folkehøgskole tilbake i 2004. Og det var i fiskeværet Skrova at dokumentarfotognisten virkelig ble tent, da klassen vår dokumenterte livet i fiskeværet der over noen forblåste novemberdager. 

Derfor var det stor stas å åpne Myanmar-utstillingen min, som nå henger på et fiskehjell – i så lang tid som aluminiumstrykket beholder fargene sine. Det var over 80 oppmøtte til vernissagen, og etterpå ble lotteri og kakefest. 

 

Svipptur til Ørsta

Da jeg skulle holde frilansøkonomikurs for journaliststudentene i Volda fikk jeg sjansen til å besøke bibliotekene i Volda og Ørsta. Biblioteksjefen hadde sladra til lokalavisa, så det endte i en dobbeltside i Møre-nytt:

2016_more-nytt_20160121.jpg

Møre-nytt 21.januar 2015

 

Illustrasjon i Morgenbladet

Fra jeg fant ut at jeg skulle fotografere portrettere bibliotek-Norge til nå har debatten om biblioteket blitt atskillig hetere. Da jeg startet var det knapt noen utenfor biblioteket som visste at flere hundre avdelinger var lagt ned de siste årene, mens nå er debatten het rundt hva biblitoeket skal være.

 

Fotografens første radiointervju

Til nå har jeg bare fotografert bokbåten «Epos» på Vestlandet, samt noen biblioteker i Oslo når jeg har hatt tid ved siden av min vanlige fotografjobb. Men nå er jeg for alvor i gang. Som kunngjort på Facebook-siden er «Det norske biblioteket» på turné i Finnmarki april til mai.

Det har såvidt blitt plukket opp, blant annet av NRK Finnmark. Intervjuet kan du høre her:

Det gjorde Altaposten, Finnmarken og Hammerfestingen også. Ennå er jeg ikke vant med å være på den siden av kamera, men det er riktig hyggelig:

 

Bibliotekprosjektets start: På tur med bokbåten «Epos».

Høsten 2013 kom arbeidet med «Det norske biblioteket» såvidt i gang. I hovedsak besto dette arbeidet av research, men arbeidet ga også noen synlige resultater: Jeg ble med bokbåten «Epos» på tur i Sogn og Fjordane. 30.november 2013 sto første reportasje på trykk i BTMagasinet, Bergens Tidendes lørdagsbilag.

 

Nettversjon med bildekarusell.