Galleri Lille Kabelvåg Biblioteknr.: – Vågan, Nordland Fotografert: 2016  Mikrobibliotek, der folk kan ta med seg eller legge igjen en bok, blir stadig vanligere. De finnes på butikker, kafeer, campingplasser og i båthavner. Noen er drevet av lokale bibliotek, mens andre er private initiativer. I Kabelvåg har en lokal kunstnergruppe gitt denne utrangerte telefonkiosken et nytt liv som mikrobibliotek.

Galleri Lille Kabelvåg
Biblioteknr.: –
Vågan, Nordland
Fotografert: 2016

Mikrobibliotek, der folk kan ta med seg eller legge igjen en bok, blir stadig vanligere. De finnes på butikker, kafeer, campingplasser og i båthavner. Noen er drevet av lokale bibliotek, mens andre er private initiativer. I Kabelvåg har en lokal kunstnergruppe gitt denne utrangerte telefonkiosken et nytt liv som mikrobibliotek.

 Deanu girjerádju – Tana bibliotek Biblioteknr.: NO-2202500 Tana, Finnmark Fotografert: 2015 I 2010 lyste NAV ut midler til fattigdomsbekjempelse i kommunene. Med disse midlene bygget biblioteket i Tana opp en god samling med ishockeyutstyr, pulker, kanoer, kajakker, sykler, langrennsski, twintip -ski, snowboard, barneseter, lavvoer, telt, rattkjelker, fiskestenger og isfiskeutstyr – i tillegg til boksamlingen.

Deanu girjerádju – Tana bibliotek
Biblioteknr.: NO-2202500
Tana, Finnmark
Fotografert: 2015

I 2010 lyste NAV ut midler til fattigdomsbekjempelse i kommunene. Med disse midlene bygget biblioteket i Tana opp en god samling med ishockeyutstyr, pulker, kanoer, kajakker, sykler, langrennsski, twintip-ski, snowboard, barneseter, lavvoer, telt, rattkjelker, fiskestenger og isfiskeutstyr – i tillegg til boksamlingen.

 Vadsø bibliotek Biblioteknr.: NO-2200300 Vadsø, Finnmark Fotografert: 2015 Det gamle biblioteket hadde barne- og voksenavdeling på to forskjellige steder. Etter årtier med vannlekkasjer i voksenavdelingen ble det påvist så mye muggsopp at det var helsefarlig å jobbe der. Etter et opphold i midlertidige lokaler fikk folkebiblioteket nye lokaler sammen med Finnmark fylkesbibliotek i 2003, og brukes nå flittig. I dag, når Vadsø Jeger- og Fiskerforening inviterer på pizza, brus og skyting, prøver Skjalg-Helmer Vian skytesimulator for første gang.

Vadsø bibliotek
Biblioteknr.: NO-2200300
Vadsø, Finnmark
Fotografert: 2015

Det gamle biblioteket hadde barne- og voksenavdeling på to forskjellige steder. Etter årtier med vannlekkasjer i voksenavdelingen ble det påvist så mye muggsopp at det var helsefarlig å jobbe der. Etter et opphold i midlertidige lokaler fikk folkebiblioteket nye lokaler sammen med Finnmark fylkesbibliotek i 2003, og brukes nå flittig. I dag, når Vadsø Jeger- og Fiskerforening inviterer på pizza, brus og skyting, prøver Skjalg-Helmer Vian skytesimulator for første gang.

 Tromsø bibliotek og byarkiv Biblioteknr.: NO-2190200 Tromsø, Troms Fotografert: 2015 Tromsøs hovedbibliotek har siden 2005 holdt hus i den ombygde Fokus Kino sentralt i byen. Bygget ble tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen og åpnet i 1973.Siden 2015 har tromsøværinger også kunnet låse seg inn på biblioteket med lånekortet sitt utenom betjent åpningstid, et tilbud som finnes på stadig flere biblioteker rundt om i landet.

Tromsø bibliotek og byarkiv
Biblioteknr.: NO-2190200
Tromsø, Troms
Fotografert: 2015

Tromsøs hovedbibliotek har siden 2005 holdt hus i den ombygde Fokus Kino sentralt i byen. Bygget ble tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen og åpnet i 1973.Siden 2015 har tromsøværinger også kunnet låse seg inn på biblioteket med lånekortet sitt utenom betjent åpningstid, et tilbud som finnes på stadig flere biblioteker rundt om i landet.

 Deanu-Unjárgga girjebusse – Bokbussen Tana-Nesseby Biblioteknr.: NO-2200091 Sted: Tana, Finnmark Fotografert: 2015 Bokbussen i Tana og Nesseby er en av åtte samiske bokbusser mellom Øst-Finnmark og Sør-Trøndelag. Her er den på sitt månedlige skolebesøk hos Tana Montessoriskole. Årlig tilbakelegger den cirka 30 000 km på en rute med over 80 stopp.

Deanu-Unjárgga girjebusse – Bokbussen Tana-Nesseby
Biblioteknr.: NO-2200091
Sted: Tana, Finnmark
Fotografert: 2015

Bokbussen i Tana og Nesseby er en av åtte samiske bokbusser mellom Øst-Finnmark og Sør-Trøndelag. Her er den på sitt månedlige skolebesøk hos Tana Montessoriskole. Årlig tilbakelegger den cirka 30 000 km på en rute med over 80 stopp.

 Selvær bibliotek   Biblioteknr.: NO-2183511 Træna, Nordland Fotografert: 2016 Øya Selvær i Træna kommune har en liten bibliotekfilial som er åpen to timer i uka, mandag ettermiddag mellom klokken fem og syv. «I en periode ble biblioteket veldig lite brukt. Jeg satt der mest alene og lånte bøker til meg selv og svigermor. Så fant jeg ut at jeg skulle prøve å friste med kaffe og noe å bite i. Den siste tida tror jeg biblioteket har blitt brukt mer enn treningsrommet.»  Janne Kristin Aspelund Stangen, som også jobber på Posten, drifter utlånet i en stilling på åtte prosent.

Selvær bibliotek
Biblioteknr.: NO-2183511
Træna, Nordland
Fotografert: 2016

Øya Selvær i Træna kommune har en liten bibliotekfilial som er åpen to timer i uka, mandag ettermiddag mellom klokken fem og syv.

«I en periode ble biblioteket veldig lite brukt. Jeg satt der mest alene og lånte bøker til meg selv og svigermor. Så fant jeg ut at jeg skulle prøve å friste med kaffe og noe å bite i. Den siste tida tror jeg biblioteket har blitt brukt mer enn treningsrommet.»

Janne Kristin Aspelund Stangen, som også jobber på Posten, drifter utlånet i en stilling på åtte prosent.

 Deanu-Unjárgga girjebusse – Bokbussen Tana-Nesseby Biblioteknr.: NO-2200091 Tana, Finnmark Fotografert: 2015 98 år gamle Edith Bønå er den eldste låneren på ruta til Jørgen Betten og bokbussen. Hun er svært tunghørt, men ser godt og er en storforbruker av serieromaner. For tiden er det Malmbyen av Aud Midtsund det går i. En fordel med pocketbøkene er at de ikke er så tunge å holde i for et par armer som har løftet nok for et helt liv.

Deanu-Unjárgga girjebusse – Bokbussen Tana-Nesseby
Biblioteknr.: NO-2200091
Tana, Finnmark
Fotografert: 2015

98 år gamle Edith Bønå er den eldste låneren på ruta til Jørgen Betten og bokbussen. Hun er svært tunghørt, men ser godt og er en storforbruker av serieromaner. For tiden er det Malmbyen av Aud Midtsund det går i. En fordel med pocketbøkene er at de ikke er så tunge å holde i for et par armer som har løftet nok for et helt liv.

 Lødingen folkebibliotek Biblioteknr.: NO-2185100 Lødingen, Nordland Fotografert: 2016 Biblioteket i Lødingen ligger på ungdomsskolen, i lokaler som tidligere var gymsal og svømmehall. Når kommunen går i gang med å bygge ny skole, skal biblioteket få et 60 kvadratmeter stort lokale der. Noen mener at dette blir fryktelig smått for et bibliotek, selv for en liten bygd som Lødingen, med 2000 innbyggere, og ønsker heller å beholde de gamle lokalene.

Lødingen folkebibliotek
Biblioteknr.: NO-2185100
Lødingen, Nordland
Fotografert: 2016

Biblioteket i Lødingen ligger på ungdomsskolen, i lokaler som tidligere var gymsal og svømmehall. Når kommunen går i gang med å bygge ny skole, skal biblioteket få et 60 kvadratmeter stort lokale der. Noen mener at dette blir fryktelig smått for et bibliotek, selv for en liten bygd som Lødingen, med 2000 innbyggere, og ønsker heller å beholde de gamle lokalene.

 Nordreisa bibliotek Biblioteknr.: NO-2194200 Nordreisa, Troms Fotografert: 2015 «Ingen dag er lik, og man vet aldri hvem som kommer innom, det er spennende. Blant ungene er akvariet særlig populært.»  Gunn-Lill Johansen har jobbet ved Nordreisa bibliotek på Storslett siden juli 1996, men tok fagutdanning og ble ferdig utdannet bibliotekar i 2005.

Nordreisa bibliotek
Biblioteknr.: NO-2194200
Nordreisa, Troms
Fotografert: 2015

«Ingen dag er lik, og man vet aldri hvem som kommer innom, det er spennende. Blant ungene er akvariet særlig populært.»

Gunn-Lill Johansen har jobbet ved Nordreisa bibliotek på Storslett siden juli 1996, men tok fagutdanning og ble ferdig utdannet bibliotekar i 2005.

 Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana Biblioteknr.: NO-0183300 Rana, Nordland Fotografert: 2016 Da Nasjonalbibliotekets avdeling i Mo i Rana åpnet i 1989, ble industrielle verktøy tatt i bruk for å håndtere store mengder bøker og historisk materiale. I dag er Mo i Rana hjertet i det nasjonale fjernlånssystemet. I depotbibliotekets automatlager er det nær 1,9 millioner publikasjoner, hvilket er en nesten komplett samling av norske bøker, samt bøker på 69 andre språk, alle raskt tilgjengelig ved hjelp av roboter. Fra automatlageret tas det daglig ut om lag 1000 bøker, som sendes ut til landets bibliotek.

Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana
Biblioteknr.: NO-0183300
Rana, Nordland
Fotografert: 2016

Da Nasjonalbibliotekets avdeling i Mo i Rana åpnet i 1989, ble industrielle verktøy tatt i bruk for å håndtere store mengder bøker og historisk materiale. I dag er Mo i Rana hjertet i det nasjonale fjernlånssystemet. I depotbibliotekets automatlager er det nær 1,9 millioner publikasjoner, hvilket er en nesten komplett samling av norske bøker, samt bøker på 69 andre språk, alle raskt tilgjengelig ved hjelp av roboter. Fra automatlageret tas det daglig ut om lag 1000 bøker, som sendes ut til landets bibliotek.

 Kautokeino folkebibliotek Biblioteknr.: NO-2201100 Kautokeino, Finnmark Fotografert: 2015 Spesialsamlinger og -databaser: Samisk samling «Vi får bare bøker fra innkjøpsordninga ettersom vi ikke har budsjett til å kjøpe inn bøker. Der er det få bøker på samisk, og få bøker om samer og samisk kultur. Men i Kautokeino er det jo 90 prosent samisk-talende, så vi klarer ikke å være et bibliotek som folk bruker.»  Ellen Ravna Sara, bibliotekar på Kautokeino folkebibliotek.

Kautokeino folkebibliotek
Biblioteknr.: NO-2201100
Kautokeino, Finnmark
Fotografert: 2015
Spesialsamlinger og -databaser: Samisk samling

«Vi får bare bøker fra innkjøpsordninga ettersom vi ikke har budsjett til å kjøpe inn bøker. Der er det få bøker på samisk, og få bøker om samer og samisk kultur. Men i Kautokeino er det jo 90 prosent samisk-talende, så vi klarer ikke å være et bibliotek som folk bruker.»

Ellen Ravna Sara, bibliotekar på Kautokeino folkebibliotek.

 Odda bibliotek Biblioteknr.: NO-2122800 Odda, Hordaland Fotografert: 2015 Rådhuset i Odda sto ferdig i 1957 og huser både biblioteket og kinoen. Tegningene viste egentlig et lokale på 125 kvadratmeter, men daværende biblioteksjef Dordei Nesheim Raaen var alt annet enn fornøyd. Etter intens lobbyvirksomhet fikk biblioteket til slutt 750 kvadratmeter.  Dordei Nesheim Raaen ble tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats som biblioteksjef i Odda 1949–1983.

Odda bibliotek
Biblioteknr.: NO-2122800
Odda, Hordaland
Fotografert: 2015

Rådhuset i Odda sto ferdig i 1957 og huser både biblioteket og kinoen. Tegningene viste egentlig et lokale på 125 kvadratmeter, men daværende biblioteksjef Dordei Nesheim Raaen var alt annet enn fornøyd. Etter intens lobbyvirksomhet fikk biblioteket til slutt 750 kvadratmeter.

Dordei Nesheim Raaen ble tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats som biblioteksjef i Odda 1949–1983.

 Mikrobiblioteket på Grua Rema 1000  Biblioteknr.: NO-2053300 Lunner, Oppland Fotografert: 2016  I Lunner kommune har de ansatte på biblioteket satt opp et mikrobibliotek på butikken. Bøkene som stilles ut her, er ordinære bøker fra samlingen. Hittil har det ikke vært svinn, selv om utlånet er basert på tillit.

Mikrobiblioteket på Grua Rema 1000
Biblioteknr.: NO-2053300
Lunner, Oppland
Fotografert: 2016

I Lunner kommune har de ansatte på biblioteket satt opp et mikrobibliotek på butikken. Bøkene som stilles ut her, er ordinære bøker fra samlingen. Hittil har det ikke vært svinn, selv om utlånet er basert på tillit.

 Tysvær folkebibliotek Biblioteknr.: NO-2114600 Tysvær, Rogaland Fotografert: 2016 Tysvær folkebibliotek har en helt åpen løsning. Så lenge bygget er åpent, er biblioteket åpent. En behøver ikke engang lånekort. Kulturhusets badeanlegg trekker mange fra Karmøy og Haugesund. Biblioteket brukes mye som venterom av kulturskoleforeldrene, og det har en fast kjerne av avislesere som aldri låner noe.

Tysvær folkebibliotek
Biblioteknr.: NO-2114600
Tysvær, Rogaland
Fotografert: 2016

Tysvær folkebibliotek har en helt åpen løsning. Så lenge bygget er åpent, er biblioteket åpent. En behøver ikke engang lånekort. Kulturhusets badeanlegg trekker mange fra Karmøy og Haugesund. Biblioteket brukes mye som venterom av kulturskoleforeldrene, og det har en fast kjerne av avislesere som aldri låner noe.

 Vennesla bibliotek  Biblioteknr.: NO-2101400 Vennesla, Vest-Agder Fotografert: 2016 Bygningen, som er tegnet av arkitektene Helen & Hard, sto ferdig i 2011, og blir omtalt som et av verdens vakreste bibliotek. «Vi har litt blanda følelser rundt det å ha et så kjent bibliotek. Det er moro, men samtidig er det enkelte bibliotekfolk som blir litt sure på oss. Også har vi jo vårt å stri med, med få ressurser til innkjøp og til ansatte, så det blir et litt falskt bilde», forteller biblioteksjef Anne Kjersti Bentsen.

Vennesla bibliotek
Biblioteknr.: NO-2101400
Vennesla, Vest-Agder
Fotografert: 2016

Bygningen, som er tegnet av arkitektene Helen & Hard, sto ferdig i 2011, og blir omtalt som et av verdens vakreste bibliotek.

«Vi har litt blanda følelser rundt det å ha et så kjent bibliotek. Det er moro, men samtidig er det enkelte bibliotekfolk som blir litt sure på oss. Også har vi jo vårt å stri med, med få ressurser til innkjøp og til ansatte, så det blir et litt falskt bilde», forteller biblioteksjef Anne Kjersti Bentsen.

 Stavanger bibliotek og kulturhus  Biblioteknr.: NO-2110300 Stavanger, Rogaland Fotografert: 2015 «Biblioteket får meg ut hjemmefra. Her treffer jeg et helt annet miljø enn jeg gjorde i yrkesaktivt liv.»  Helene Bjørntvedt, som er pensjonert flygelederassistent, er en flittig bruker av lokalavdelingen på Sølvberget bibliotek i Stavanger.

Stavanger bibliotek og kulturhus
Biblioteknr.: NO-2110300
Stavanger, Rogaland
Fotografert: 2015

«Biblioteket får meg ut hjemmefra. Her treffer jeg et helt annet miljø enn jeg gjorde i yrkesaktivt liv.»

Helene Bjørntvedt, som er pensjonert flygelederassistent, er en flittig bruker av lokalavdelingen på Sølvberget bibliotek i Stavanger.

 Hobøl bibliotek  Biblioteknr.: NO-2013800 Hobøl, Østfold Fotografert: 2016 «Posten har flytta mange ganger. Gjensidige hadde Posten sist, men ville ikke fortsette med det fordi det ble for kostbart. Det samme sier Kiwi. At det skal bli noe billigere for oss å ha Posten, det klarer ikke jeg å se. Etter at vi ble postkontor har vi fått så mye kjeft som vi aldri har fått før, fordi vi har måttet endre åpningstidene. Men det verste var kanskje at Posten tok arealet vårt. Vi hadde en fin lesesal og god plass til arrangementer.»  Kristin Lippestad. Etter at Posten flyttet inn i biblioteket, ble hun biblioteksjef, kultursjef og postsjef i Hobøl kommune.

Hobøl bibliotek
Biblioteknr.: NO-2013800
Hobøl, Østfold
Fotografert: 2016

«Posten har flytta mange ganger. Gjensidige hadde Posten sist, men ville ikke fortsette med det fordi det ble for kostbart. Det samme sier Kiwi. At det skal bli noe billigere for oss å ha Posten, det klarer ikke jeg å se. Etter at vi ble postkontor har vi fått så mye kjeft som vi aldri har fått før, fordi vi har måttet endre åpningstidene. Men det verste var kanskje at Posten tok arealet vårt. Vi hadde en fin lesesal og god plass til arrangementer.»

Kristin Lippestad. Etter at Posten flyttet inn i biblioteket, ble hun biblioteksjef, kultursjef og postsjef i Hobøl kommune.

 Deichmanske bibliotek, Hovedbiblioteket  Biblioteknr.: NO-2030000 Oslo Fotografert: 2014 Deichmanske bibliotek har ved flere anledninger åpnet opp for fest mellom bokhyllene. «Litterært nachspiel» hadde over 5000 besøkende i 2014, og Aslak Sira Myhre, direktør for Nasjonalbiblioteket, gjestet som DJ den kvelden.

Deichmanske bibliotek, Hovedbiblioteket
Biblioteknr.: NO-2030000
Oslo
Fotografert: 2014

Deichmanske bibliotek har ved flere anledninger åpnet opp for fest mellom bokhyllene. «Litterært nachspiel» hadde over 5000 besøkende i 2014, og Aslak Sira Myhre, direktør for Nasjonalbiblioteket, gjestet som DJ den kvelden.

 Biblo Tøyen Biblioteknr.: NO-2030600 Gamle Oslo, Oslo Fotografert: 2016 «Vi er her hver tirsdag. Det er den eneste dagen som passer for alle. Før var tirsdag en vanlig dag, men nå er det en bra dag.»

Biblo Tøyen
Biblioteknr.: NO-2030600
Gamle Oslo, Oslo
Fotografert: 2016

«Vi er her hver tirsdag. Det er den eneste dagen som passer for alle. Før var tirsdag en vanlig dag, men nå er det en bra dag.» Deichmanske bibliotek, Hovedbiblioteket  Biblioteknr.: NO-2030000 Oslo Fotografert: 2015 Hovedbiblioteket i Oslo flytter snart til nye lokaler i Bjørvika. Da forsvinner mange av bokmagasinene, og det meste av boksamlingen skal være synlig for publikum. Fremtidens bibliotek skal ha færre bøker. Overfylte magasiner rundt om i landet skjuler sjeldne, gamle bøker, men også teknologi som har gått ut på dato og annet skrot, slik som på loftet til Deichmanske hovedbibliotek.

Deichmanske bibliotek, Hovedbiblioteket
Biblioteknr.: NO-2030000
Oslo
Fotografert: 2015

Hovedbiblioteket i Oslo flytter snart til nye lokaler i Bjørvika. Da forsvinner mange av bokmagasinene, og det meste av boksamlingen skal være synlig for publikum. Fremtidens bibliotek skal ha færre bøker. Overfylte magasiner rundt om i landet skjuler sjeldne, gamle bøker, men også teknologi som har gått ut på dato og annet skrot, slik som på loftet til Deichmanske hovedbibliotek.

 Galleri Lille Kabelvåg Biblioteknr.: – Vågan, Nordland Fotografert: 2016  Mikrobibliotek, der folk kan ta med seg eller legge igjen en bok, blir stadig vanligere. De finnes på butikker, kafeer, campingplasser og i båthavner. Noen er drevet av lokale bibliotek, mens andre er private initiativer. I Kabelvåg har en lokal kunstnergruppe gitt denne utrangerte telefonkiosken et nytt liv som mikrobibliotek.
 Deanu girjerádju – Tana bibliotek Biblioteknr.: NO-2202500 Tana, Finnmark Fotografert: 2015 I 2010 lyste NAV ut midler til fattigdomsbekjempelse i kommunene. Med disse midlene bygget biblioteket i Tana opp en god samling med ishockeyutstyr, pulker, kanoer, kajakker, sykler, langrennsski, twintip -ski, snowboard, barneseter, lavvoer, telt, rattkjelker, fiskestenger og isfiskeutstyr – i tillegg til boksamlingen.
 Vadsø bibliotek Biblioteknr.: NO-2200300 Vadsø, Finnmark Fotografert: 2015 Det gamle biblioteket hadde barne- og voksenavdeling på to forskjellige steder. Etter årtier med vannlekkasjer i voksenavdelingen ble det påvist så mye muggsopp at det var helsefarlig å jobbe der. Etter et opphold i midlertidige lokaler fikk folkebiblioteket nye lokaler sammen med Finnmark fylkesbibliotek i 2003, og brukes nå flittig. I dag, når Vadsø Jeger- og Fiskerforening inviterer på pizza, brus og skyting, prøver Skjalg-Helmer Vian skytesimulator for første gang.
 Tromsø bibliotek og byarkiv Biblioteknr.: NO-2190200 Tromsø, Troms Fotografert: 2015 Tromsøs hovedbibliotek har siden 2005 holdt hus i den ombygde Fokus Kino sentralt i byen. Bygget ble tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen og åpnet i 1973.Siden 2015 har tromsøværinger også kunnet låse seg inn på biblioteket med lånekortet sitt utenom betjent åpningstid, et tilbud som finnes på stadig flere biblioteker rundt om i landet.
 Deanu-Unjárgga girjebusse – Bokbussen Tana-Nesseby Biblioteknr.: NO-2200091 Sted: Tana, Finnmark Fotografert: 2015 Bokbussen i Tana og Nesseby er en av åtte samiske bokbusser mellom Øst-Finnmark og Sør-Trøndelag. Her er den på sitt månedlige skolebesøk hos Tana Montessoriskole. Årlig tilbakelegger den cirka 30 000 km på en rute med over 80 stopp.
 Selvær bibliotek   Biblioteknr.: NO-2183511 Træna, Nordland Fotografert: 2016 Øya Selvær i Træna kommune har en liten bibliotekfilial som er åpen to timer i uka, mandag ettermiddag mellom klokken fem og syv. «I en periode ble biblioteket veldig lite brukt. Jeg satt der mest alene og lånte bøker til meg selv og svigermor. Så fant jeg ut at jeg skulle prøve å friste med kaffe og noe å bite i. Den siste tida tror jeg biblioteket har blitt brukt mer enn treningsrommet.»  Janne Kristin Aspelund Stangen, som også jobber på Posten, drifter utlånet i en stilling på åtte prosent.
 Deanu-Unjárgga girjebusse – Bokbussen Tana-Nesseby Biblioteknr.: NO-2200091 Tana, Finnmark Fotografert: 2015 98 år gamle Edith Bønå er den eldste låneren på ruta til Jørgen Betten og bokbussen. Hun er svært tunghørt, men ser godt og er en storforbruker av serieromaner. For tiden er det Malmbyen av Aud Midtsund det går i. En fordel med pocketbøkene er at de ikke er så tunge å holde i for et par armer som har løftet nok for et helt liv.
 Lødingen folkebibliotek Biblioteknr.: NO-2185100 Lødingen, Nordland Fotografert: 2016 Biblioteket i Lødingen ligger på ungdomsskolen, i lokaler som tidligere var gymsal og svømmehall. Når kommunen går i gang med å bygge ny skole, skal biblioteket få et 60 kvadratmeter stort lokale der. Noen mener at dette blir fryktelig smått for et bibliotek, selv for en liten bygd som Lødingen, med 2000 innbyggere, og ønsker heller å beholde de gamle lokalene.
 Nordreisa bibliotek Biblioteknr.: NO-2194200 Nordreisa, Troms Fotografert: 2015 «Ingen dag er lik, og man vet aldri hvem som kommer innom, det er spennende. Blant ungene er akvariet særlig populært.»  Gunn-Lill Johansen har jobbet ved Nordreisa bibliotek på Storslett siden juli 1996, men tok fagutdanning og ble ferdig utdannet bibliotekar i 2005.
 Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana Biblioteknr.: NO-0183300 Rana, Nordland Fotografert: 2016 Da Nasjonalbibliotekets avdeling i Mo i Rana åpnet i 1989, ble industrielle verktøy tatt i bruk for å håndtere store mengder bøker og historisk materiale. I dag er Mo i Rana hjertet i det nasjonale fjernlånssystemet. I depotbibliotekets automatlager er det nær 1,9 millioner publikasjoner, hvilket er en nesten komplett samling av norske bøker, samt bøker på 69 andre språk, alle raskt tilgjengelig ved hjelp av roboter. Fra automatlageret tas det daglig ut om lag 1000 bøker, som sendes ut til landets bibliotek.
 Kautokeino folkebibliotek Biblioteknr.: NO-2201100 Kautokeino, Finnmark Fotografert: 2015 Spesialsamlinger og -databaser: Samisk samling «Vi får bare bøker fra innkjøpsordninga ettersom vi ikke har budsjett til å kjøpe inn bøker. Der er det få bøker på samisk, og få bøker om samer og samisk kultur. Men i Kautokeino er det jo 90 prosent samisk-talende, så vi klarer ikke å være et bibliotek som folk bruker.»  Ellen Ravna Sara, bibliotekar på Kautokeino folkebibliotek.
 Odda bibliotek Biblioteknr.: NO-2122800 Odda, Hordaland Fotografert: 2015 Rådhuset i Odda sto ferdig i 1957 og huser både biblioteket og kinoen. Tegningene viste egentlig et lokale på 125 kvadratmeter, men daværende biblioteksjef Dordei Nesheim Raaen var alt annet enn fornøyd. Etter intens lobbyvirksomhet fikk biblioteket til slutt 750 kvadratmeter.  Dordei Nesheim Raaen ble tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats som biblioteksjef i Odda 1949–1983.
 Mikrobiblioteket på Grua Rema 1000  Biblioteknr.: NO-2053300 Lunner, Oppland Fotografert: 2016  I Lunner kommune har de ansatte på biblioteket satt opp et mikrobibliotek på butikken. Bøkene som stilles ut her, er ordinære bøker fra samlingen. Hittil har det ikke vært svinn, selv om utlånet er basert på tillit.
 Tysvær folkebibliotek Biblioteknr.: NO-2114600 Tysvær, Rogaland Fotografert: 2016 Tysvær folkebibliotek har en helt åpen løsning. Så lenge bygget er åpent, er biblioteket åpent. En behøver ikke engang lånekort. Kulturhusets badeanlegg trekker mange fra Karmøy og Haugesund. Biblioteket brukes mye som venterom av kulturskoleforeldrene, og det har en fast kjerne av avislesere som aldri låner noe.
 Vennesla bibliotek  Biblioteknr.: NO-2101400 Vennesla, Vest-Agder Fotografert: 2016 Bygningen, som er tegnet av arkitektene Helen & Hard, sto ferdig i 2011, og blir omtalt som et av verdens vakreste bibliotek. «Vi har litt blanda følelser rundt det å ha et så kjent bibliotek. Det er moro, men samtidig er det enkelte bibliotekfolk som blir litt sure på oss. Også har vi jo vårt å stri med, med få ressurser til innkjøp og til ansatte, så det blir et litt falskt bilde», forteller biblioteksjef Anne Kjersti Bentsen.
 Stavanger bibliotek og kulturhus  Biblioteknr.: NO-2110300 Stavanger, Rogaland Fotografert: 2015 «Biblioteket får meg ut hjemmefra. Her treffer jeg et helt annet miljø enn jeg gjorde i yrkesaktivt liv.»  Helene Bjørntvedt, som er pensjonert flygelederassistent, er en flittig bruker av lokalavdelingen på Sølvberget bibliotek i Stavanger.
 Hobøl bibliotek  Biblioteknr.: NO-2013800 Hobøl, Østfold Fotografert: 2016 «Posten har flytta mange ganger. Gjensidige hadde Posten sist, men ville ikke fortsette med det fordi det ble for kostbart. Det samme sier Kiwi. At det skal bli noe billigere for oss å ha Posten, det klarer ikke jeg å se. Etter at vi ble postkontor har vi fått så mye kjeft som vi aldri har fått før, fordi vi har måttet endre åpningstidene. Men det verste var kanskje at Posten tok arealet vårt. Vi hadde en fin lesesal og god plass til arrangementer.»  Kristin Lippestad. Etter at Posten flyttet inn i biblioteket, ble hun biblioteksjef, kultursjef og postsjef i Hobøl kommune.
 Deichmanske bibliotek, Hovedbiblioteket  Biblioteknr.: NO-2030000 Oslo Fotografert: 2014 Deichmanske bibliotek har ved flere anledninger åpnet opp for fest mellom bokhyllene. «Litterært nachspiel» hadde over 5000 besøkende i 2014, og Aslak Sira Myhre, direktør for Nasjonalbiblioteket, gjestet som DJ den kvelden.
 Biblo Tøyen Biblioteknr.: NO-2030600 Gamle Oslo, Oslo Fotografert: 2016 «Vi er her hver tirsdag. Det er den eneste dagen som passer for alle. Før var tirsdag en vanlig dag, men nå er det en bra dag.»
 Deichmanske bibliotek, Hovedbiblioteket  Biblioteknr.: NO-2030000 Oslo Fotografert: 2015 Hovedbiblioteket i Oslo flytter snart til nye lokaler i Bjørvika. Da forsvinner mange av bokmagasinene, og det meste av boksamlingen skal være synlig for publikum. Fremtidens bibliotek skal ha færre bøker. Overfylte magasiner rundt om i landet skjuler sjeldne, gamle bøker, men også teknologi som har gått ut på dato og annet skrot, slik som på loftet til Deichmanske hovedbibliotek.

Galleri Lille Kabelvåg
Biblioteknr.: –
Vågan, Nordland
Fotografert: 2016

Mikrobibliotek, der folk kan ta med seg eller legge igjen en bok, blir stadig vanligere. De finnes på butikker, kafeer, campingplasser og i båthavner. Noen er drevet av lokale bibliotek, mens andre er private initiativer. I Kabelvåg har en lokal kunstnergruppe gitt denne utrangerte telefonkiosken et nytt liv som mikrobibliotek.

Deanu girjerádju – Tana bibliotek
Biblioteknr.: NO-2202500
Tana, Finnmark
Fotografert: 2015

I 2010 lyste NAV ut midler til fattigdomsbekjempelse i kommunene. Med disse midlene bygget biblioteket i Tana opp en god samling med ishockeyutstyr, pulker, kanoer, kajakker, sykler, langrennsski, twintip-ski, snowboard, barneseter, lavvoer, telt, rattkjelker, fiskestenger og isfiskeutstyr – i tillegg til boksamlingen.

Vadsø bibliotek
Biblioteknr.: NO-2200300
Vadsø, Finnmark
Fotografert: 2015

Det gamle biblioteket hadde barne- og voksenavdeling på to forskjellige steder. Etter årtier med vannlekkasjer i voksenavdelingen ble det påvist så mye muggsopp at det var helsefarlig å jobbe der. Etter et opphold i midlertidige lokaler fikk folkebiblioteket nye lokaler sammen med Finnmark fylkesbibliotek i 2003, og brukes nå flittig. I dag, når Vadsø Jeger- og Fiskerforening inviterer på pizza, brus og skyting, prøver Skjalg-Helmer Vian skytesimulator for første gang.

Tromsø bibliotek og byarkiv
Biblioteknr.: NO-2190200
Tromsø, Troms
Fotografert: 2015

Tromsøs hovedbibliotek har siden 2005 holdt hus i den ombygde Fokus Kino sentralt i byen. Bygget ble tegnet av arkitekt Gunnar Bøgeberg Haugen og åpnet i 1973.Siden 2015 har tromsøværinger også kunnet låse seg inn på biblioteket med lånekortet sitt utenom betjent åpningstid, et tilbud som finnes på stadig flere biblioteker rundt om i landet.

Deanu-Unjárgga girjebusse – Bokbussen Tana-Nesseby
Biblioteknr.: NO-2200091
Sted: Tana, Finnmark
Fotografert: 2015

Bokbussen i Tana og Nesseby er en av åtte samiske bokbusser mellom Øst-Finnmark og Sør-Trøndelag. Her er den på sitt månedlige skolebesøk hos Tana Montessoriskole. Årlig tilbakelegger den cirka 30 000 km på en rute med over 80 stopp.

Selvær bibliotek
Biblioteknr.: NO-2183511
Træna, Nordland
Fotografert: 2016

Øya Selvær i Træna kommune har en liten bibliotekfilial som er åpen to timer i uka, mandag ettermiddag mellom klokken fem og syv.

«I en periode ble biblioteket veldig lite brukt. Jeg satt der mest alene og lånte bøker til meg selv og svigermor. Så fant jeg ut at jeg skulle prøve å friste med kaffe og noe å bite i. Den siste tida tror jeg biblioteket har blitt brukt mer enn treningsrommet.»

Janne Kristin Aspelund Stangen, som også jobber på Posten, drifter utlånet i en stilling på åtte prosent.

Deanu-Unjárgga girjebusse – Bokbussen Tana-Nesseby
Biblioteknr.: NO-2200091
Tana, Finnmark
Fotografert: 2015

98 år gamle Edith Bønå er den eldste låneren på ruta til Jørgen Betten og bokbussen. Hun er svært tunghørt, men ser godt og er en storforbruker av serieromaner. For tiden er det Malmbyen av Aud Midtsund det går i. En fordel med pocketbøkene er at de ikke er så tunge å holde i for et par armer som har løftet nok for et helt liv.

Lødingen folkebibliotek
Biblioteknr.: NO-2185100
Lødingen, Nordland
Fotografert: 2016

Biblioteket i Lødingen ligger på ungdomsskolen, i lokaler som tidligere var gymsal og svømmehall. Når kommunen går i gang med å bygge ny skole, skal biblioteket få et 60 kvadratmeter stort lokale der. Noen mener at dette blir fryktelig smått for et bibliotek, selv for en liten bygd som Lødingen, med 2000 innbyggere, og ønsker heller å beholde de gamle lokalene.

Nordreisa bibliotek
Biblioteknr.: NO-2194200
Nordreisa, Troms
Fotografert: 2015

«Ingen dag er lik, og man vet aldri hvem som kommer innom, det er spennende. Blant ungene er akvariet særlig populært.»

Gunn-Lill Johansen har jobbet ved Nordreisa bibliotek på Storslett siden juli 1996, men tok fagutdanning og ble ferdig utdannet bibliotekar i 2005.

Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana
Biblioteknr.: NO-0183300
Rana, Nordland
Fotografert: 2016

Da Nasjonalbibliotekets avdeling i Mo i Rana åpnet i 1989, ble industrielle verktøy tatt i bruk for å håndtere store mengder bøker og historisk materiale. I dag er Mo i Rana hjertet i det nasjonale fjernlånssystemet. I depotbibliotekets automatlager er det nær 1,9 millioner publikasjoner, hvilket er en nesten komplett samling av norske bøker, samt bøker på 69 andre språk, alle raskt tilgjengelig ved hjelp av roboter. Fra automatlageret tas det daglig ut om lag 1000 bøker, som sendes ut til landets bibliotek.

Kautokeino folkebibliotek
Biblioteknr.: NO-2201100
Kautokeino, Finnmark
Fotografert: 2015
Spesialsamlinger og -databaser: Samisk samling

«Vi får bare bøker fra innkjøpsordninga ettersom vi ikke har budsjett til å kjøpe inn bøker. Der er det få bøker på samisk, og få bøker om samer og samisk kultur. Men i Kautokeino er det jo 90 prosent samisk-talende, så vi klarer ikke å være et bibliotek som folk bruker.»

Ellen Ravna Sara, bibliotekar på Kautokeino folkebibliotek.

Odda bibliotek
Biblioteknr.: NO-2122800
Odda, Hordaland
Fotografert: 2015

Rådhuset i Odda sto ferdig i 1957 og huser både biblioteket og kinoen. Tegningene viste egentlig et lokale på 125 kvadratmeter, men daværende biblioteksjef Dordei Nesheim Raaen var alt annet enn fornøyd. Etter intens lobbyvirksomhet fikk biblioteket til slutt 750 kvadratmeter.

Dordei Nesheim Raaen ble tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats som biblioteksjef i Odda 1949–1983.

Mikrobiblioteket på Grua Rema 1000
Biblioteknr.: NO-2053300
Lunner, Oppland
Fotografert: 2016

I Lunner kommune har de ansatte på biblioteket satt opp et mikrobibliotek på butikken. Bøkene som stilles ut her, er ordinære bøker fra samlingen. Hittil har det ikke vært svinn, selv om utlånet er basert på tillit.

Tysvær folkebibliotek
Biblioteknr.: NO-2114600
Tysvær, Rogaland
Fotografert: 2016

Tysvær folkebibliotek har en helt åpen løsning. Så lenge bygget er åpent, er biblioteket åpent. En behøver ikke engang lånekort. Kulturhusets badeanlegg trekker mange fra Karmøy og Haugesund. Biblioteket brukes mye som venterom av kulturskoleforeldrene, og det har en fast kjerne av avislesere som aldri låner noe.

Vennesla bibliotek
Biblioteknr.: NO-2101400
Vennesla, Vest-Agder
Fotografert: 2016

Bygningen, som er tegnet av arkitektene Helen & Hard, sto ferdig i 2011, og blir omtalt som et av verdens vakreste bibliotek.

«Vi har litt blanda følelser rundt det å ha et så kjent bibliotek. Det er moro, men samtidig er det enkelte bibliotekfolk som blir litt sure på oss. Også har vi jo vårt å stri med, med få ressurser til innkjøp og til ansatte, så det blir et litt falskt bilde», forteller biblioteksjef Anne Kjersti Bentsen.

Stavanger bibliotek og kulturhus
Biblioteknr.: NO-2110300
Stavanger, Rogaland
Fotografert: 2015

«Biblioteket får meg ut hjemmefra. Her treffer jeg et helt annet miljø enn jeg gjorde i yrkesaktivt liv.»

Helene Bjørntvedt, som er pensjonert flygelederassistent, er en flittig bruker av lokalavdelingen på Sølvberget bibliotek i Stavanger.

Hobøl bibliotek
Biblioteknr.: NO-2013800
Hobøl, Østfold
Fotografert: 2016

«Posten har flytta mange ganger. Gjensidige hadde Posten sist, men ville ikke fortsette med det fordi det ble for kostbart. Det samme sier Kiwi. At det skal bli noe billigere for oss å ha Posten, det klarer ikke jeg å se. Etter at vi ble postkontor har vi fått så mye kjeft som vi aldri har fått før, fordi vi har måttet endre åpningstidene. Men det verste var kanskje at Posten tok arealet vårt. Vi hadde en fin lesesal og god plass til arrangementer.»

Kristin Lippestad. Etter at Posten flyttet inn i biblioteket, ble hun biblioteksjef, kultursjef og postsjef i Hobøl kommune.

Deichmanske bibliotek, Hovedbiblioteket
Biblioteknr.: NO-2030000
Oslo
Fotografert: 2014

Deichmanske bibliotek har ved flere anledninger åpnet opp for fest mellom bokhyllene. «Litterært nachspiel» hadde over 5000 besøkende i 2014, og Aslak Sira Myhre, direktør for Nasjonalbiblioteket, gjestet som DJ den kvelden.

Biblo Tøyen
Biblioteknr.: NO-2030600
Gamle Oslo, Oslo
Fotografert: 2016

«Vi er her hver tirsdag. Det er den eneste dagen som passer for alle. Før var tirsdag en vanlig dag, men nå er det en bra dag.»Deichmanske bibliotek, Hovedbiblioteket
Biblioteknr.: NO-2030000
Oslo
Fotografert: 2015

Hovedbiblioteket i Oslo flytter snart til nye lokaler i Bjørvika. Da forsvinner mange av bokmagasinene, og det meste av boksamlingen skal være synlig for publikum. Fremtidens bibliotek skal ha færre bøker. Overfylte magasiner rundt om i landet skjuler sjeldne, gamle bøker, men også teknologi som har gått ut på dato og annet skrot, slik som på loftet til Deichmanske hovedbibliotek.

show thumbnails